Pannónia Fotóművészeti Fórum

A Magyarországon működő nem hivatásos fotóművészeti alkotócsoportok önszerveződése több évtizedes múltra nyúlik vissza. Ebből kiemelkedik a Pannónia Fotóművészeti Fórum.
A Székesfehérvári Fotóklub kezdeményezésére 1978-ban hozta létre a Videoton Fotóklub, a MÁV Fotószakkör (Székesfehérvár), a Rosti Pál Fotóklub (Dunaújváros), Bakony Fotóklub (Veszprém), Győri Fotóklub (Győr), és a Soproni Fotóklub (Sopron). Az alapítók célja az volt, hogy egy olyan "civil" közösségi fórumot hozzanak létre, amely lehetőséget biztosít az együttműködésben részt vevők számára, hogy a Dunántúlon működő szervezetek megismerhessék egymást, kicserélhessék tapasztalataikat, megvitathassák művészeti águk sajátos problémáit.
A fórum tagjai hozták létre a Pannónia Fotószalont és a Pannónia Diaszalont, melynek célkitűzése az, hogy rendszeres időközökben a Duna jobb partján székhellyel rendelkező alkotóközösségek bemutathassák egymásnak legújabb munkáikat és egy nemes versenyben megmérettessenek egy szakértő zsűri előtt.

Az induláskor elhatározták, hogy a Pannónia Fotószalon és a Pannónia Diaszalon megrendezésére forgó rendszerben kerül sor, mindig más-más klub ad otthont számára, ezzel is szélesítve a fotóművészet megismerésének lehetőségét. A Pannónia Fotóművészeti Fórum és a Pannónia Fotószalon és a Pannónia Diaszalon egy laza, nyitott együttműködésű szervezet, amely létjogosultságát bizonyította az elmúlt negyed század során. Az alapítók szándéka szerint, mint a neve is mutatja a Duna jobb partján lévő alkotóközösségeknek nyújt bekapcsolódási lehetőséget. A szervezet 2008-tól lehetőséget teremtett a szlovákiai magyar fotókluboknak is a bekapcsolódás lehetőségét.
A kezdeti indulás óta, a Pannónia Fotószalon 2 évente kerül megrendezésre, 1990-től kezdődően a Fórum bővült és páros évben a Pannónia Diaszalon, páratlan évben a Pannónia Fotószalon kerül megrendezésre. A rendezvényhez kapcsolódóan mindig a rendező, a házigazda civil alkotóközösség, fotóklub feladata a Pannónia Fotóművészeti Fórum megrendezése is. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének 1983-as megalakulása óta annak regionális fórumaként is működik.

Ez a civil szakmai fórum túlélte a rendszerváltást, az ezt követő kulturális finanszírozás összeomlását és töretlenül működik azóta is, hála a benne résztvevő klubok és szervezők önkéntes munkájának.